Nisan 28, 2012

Gaz Problemine Çözüm



Geçen yazımda bahsetmiştim gaz problemimizden.Evet damlamızı kullanmaya başladık ve Emre epey rahatladı.Ama uyku problemimiz halen devam ediyor.Ancak şunu farkettik ki paşamız ya omzumuzda uyuyor yada yatağında yüzüstü.Tabi geceleri uyuyuyana kadar bekleyip yatağına yine sırtüstü yatırıyoruz ama en azından gündüz gözümüzün önündeyken yüzüstü yatırıp keyifle uyumasını izliyoruz.Paşamız birde dizlerini karnına doğru çekiyor, oohhh değmeyin keyfine.




Bu konuyla ilgili küçük bir araştırma sonucu öğrendim ki, gaz problemi bebeklerde 20. gün civarında başlayıp 4 aylık olana kadar devam ediyormuş.Nadiren de 6 aylık olana kadar.Bu dönemde anne babalar öncelikle emzirme sonrası bebeklerinin gazını iyi çıkarmalı, gazını çıkarmadan bebeği yatırmamalılarmış.
Henüz kendi kendine hareket edemeyen bebeğe küçük egzersizler yaptırarak gazını çıkarması için yardımcı olmalılarmış, zira gaz probleminin başlıca nedeni hareketsizlik.Birde öyle büyüklerimizin dediği gibi kucağa almayalım alışır diye birşey yokmuş, yani omzumuzda uyumak istiyorsa yapacak birşey yok :) merak etmeyin bu şekilde ne omurgasına  bir zarar gelir, nede kucağa alışır.Sadece bebeğiniz daha rahat gazını çıkarır ve 9 ay boyunca güven içinde annesinin kalp atışlarını dinlediği gibi kucağınızda da kalp atışlarınızı hissederek kendini huzurlu hisseder ve mışıl mışıl uyur. Eh biz de biraz yorulabiliriz, ne yapalım anne baba olmak kolay değil :)

Devam edecek olursak gaz sorununu tetikleyen bir diğer şey sık emzirmek.Bebekler gazı olduklarında huzursuz oluyorlar ve annede acıkmış olabileceğini düşünüp emziriyor.Zaten anne düşünmese de çevredeki büyükler sağolsunlar '' acıkmıştır emzir sen onu'' diyerek teşvik ediyorlar.Daha bir önceki öğünü sindirememiş olan bebişin midesine yeniden süt geliyor ve işler karışıyor.İdeal emzirme aralığı iki saat olmalı.Tabi bebeğinizin keyfi yerindeyse bırakın emsin.Bu arada doğru emzirme tekniği de bebeğin hava yutmasını ve gazının daha az olmasını sağlıyormuş.

Son olarak da annenin yediklerine dikkat etmesi gerekiyor.Gaz yapan gıdaları dikkatli tüketmeli.Süt ılık içilmeli, nohut vb. bakliyatlar pişirilirken içine kimyon katılmalı (hem gaz yapmaz hemde kimyon süt arttırıcıdır), yemekler özellikle çiğ sebzeler iyi çiğnenmeli.Rezene çayı bebeğe de içirilebilir veya anne de içebilir.

Benden bu kadar.Tabi her bebek farklıdır ve sizin bebişe neyin iyi geleceğini ancak siz bilebilirsiniz.Bizde işe yarıyor mu?Evet gaz problemimiz azaldı ama Emre'nin mızmızlığı karakterinde var sanırım, hala geçmedi :)

2 yorum:

  1. Ben o gazdan neler cektim neler sorma.. hayatım tam bir kabusa donuşmuştu şimdi bile ara ara problemleri oluyor gaz ile ilgili malesef sevim oldukça bagırsaklarından hasas bir bebek oldu şimdi 3 yaşına 3.5 ay kala bile devam ediyor... eskisi kadar sık olmasada arasıra tutuyor acı elma yağı bunun için harika bir çözüm daha önce duydunmu bilmiyorum ama 3-4 damla ile karnına masaj yaptığında çok iyi geliyor hatta rahatsızlandığında ayaklarının altına ve koltuk altınada sürüyorum o gece daha rahat bir uyku cekiyor çok sık kullanmamakla birlikte gerektiğinde mutlaka uyguluyorum... dilersen sende eczane ve ya aktardan alabilirsin adaçayı yağı diyede geciyor gaz için dersen mutlaka yardımcı olurlar ben kendime bile ara ara gerektiğinde kullanıyorum bana bile okadar iyi geliyorki sadece idrarı biraz arttırıyor... okadar... bebeğe uyguladığında ya bol bol emzirmelisin yada su veriyorsan su ilede takviye edebilirsin... siteme uğrayıp yorum bıraktığın için çok teşekkürler dilersen diğer sitemede beklerim sevgiler, http://sevimyildiz.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Bu değerli bilgiler için çok teşekkürler.Duymamıştım acı elma yağını.Şu an daha rahatız ancak dediğin gibi her an lazım olabilir, belki kardeşi olduğunda :) Bu gaz çok kişinin kabusu maalesef, ama artık bu gibi sorunları blogger annelerle daha çabuk çözebileciğimi düşünüyorum.Diğer sitenize de mutlaka uğrarım.Tekrar teşekkürler ...

    YanıtlaSil

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı