Mayıs 12, 2014

Emre'nin Soruları ?????

Yaş 3,5 oldu, haliyle bizim paşa da herşeyi merak etmenin yanında nedenini nasılını da sorgulamaya başladı.Herşey ama herşey neden, neden, neden ??? yada nasıl ??? Ve sorular öyle ani ve beklenmedik zamanlarda geliyor ki bazen ne cevap vereceğimi şaşırıyorum.Bir yandan mantıklı bir cevap vermek, bir yandan da onun anlayabileceği şekilde, en basit dilde anlatmak istiyorum. Epey bir beyin cimnastiği oluyor bu arada bana da :))

Birde gözlerini kocaman kocaman açıp gözüme dikiyor ve pür dikkat dinliyor yaaa, bitiyorum :)) Sanki dünyayı kurtarmışım gibi hissediyorum :))

Emre'nin sorularından, benim cevaplarımdan birkaç örnek ;

Emre : anne güneş nasıl doğar ???
Ben: Güneş akşamları yorulur ve uyumaya gider, o uyuyunca heryer karanlık olur, aydede gelir. Sonra bizde güneş gibi uyuruz. Sabah olunca güneş uyanır, yani doğar ve heryer aydınlanır ve bizde uyanırız :))

Emre: Anne FUTMOL sahasında neden bu çizgiler var ???
Ben: Bu çizgiler futbolcuların oyun alanını belirliyor. Sahanın bu yarısı bir takımın diğer yarı bir takımın oluyor ve hepsi bu büyük çerçevedeki çizginin içinde oynuyor. Dışına çıkarlarsa oyun bozuluyor.
Emre: (kaleleri gösterir)  peki bunlar niye burda??
Ben: bak iki tane karşılıklı kale var.her takımın bir kalesi var. Bu taraftaki takım karşıdaki kaleye topu atınca gol oluyor :))
Genelde babasıyla tek kale maç yaptıkları için iki kale olması garip geldi sanırım:)

Emre:Anne bak dinazorun beyni burada (dinazorun karnını gösteriyor), gerçi beynin ne olduğunu da bilmiyor ya, sadece reklamlarda görüyor :))
Ben: annecim dinazorun beyni burada olur, kafasının içinde, bizimki de burada kafamızda (dedim ve gelecek soruyu düşününce ateş bastı :))))
Emre: beyin nasıl yapar ??? (yani ne işe yarar)
Ben:İşte beklediğim soru :))) Annecim beyin vücudumuzun patronu, beyin ne derse vücudumuz onu yapar. Mesela beyin konuş dediğinde konuşuruz, yemek ye dediğinde yeriz, koş dediğinde koşarız. Sonra beynimiz düşünüp karar vermemizi sağlar, hani bazen ben sana diyorum ya sen karar ver diye, işte o zaman beyin sana yardım ediyor kararını vermen için ....

Eminim sizde vardır böyle sorular, yada yakında gelmeye başlar :) Sanırım bu tarz sorulara cevap vermek için bazı kitaplar da varmış, henüz araştırmadım ama lazım olacak gibi :) ben şimdilik kendimce cevaplıyorum :))

Var mı önerileriniz???


6 yorum:

  1. Emre süpersin, sorular bombaymış:)ama sen de güzel cevaplar vermişsin, harikasın:)Özellikle güneşin doğuşunu çok sevdim. Tübitak'ın kitapları çok uygun ona canım, her hikayese herşeyin cevabı var. Vücudumuzu tanıyalım var mesela, ya da vücudumuz sanırım o tam size göre:) Çok öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım, tübitak ın kitapları genelde bu konularda 6-7 yaş falan oluyor gibi kalmış aklımda.ama yinede bakayım, cevaplar için fikir olur :)

      Sil
  2. emreye maşallah.
    Bu aralar bizdede var böle sorular geçen Allaha telefon ette gelsin bir görüşelim dedi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. töbe yarabbim töbeee :)) bunlar bir alem yaaaa :))

      Sil
  3. ah ah 5 üniversite bitirsek cevaplayamayız bu sıpaların sorularını.. :)

    YanıtlaSil

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı