Mart 18, 2013

Beginner seviyesindeyiz sanırım :)



Yabancı bir dilin önemini yada şu ana kadar ki tecrübelerimden faydalarını bilen bir anne olarak, bebeklerin İngilizce ile tanışması, öğrenmeye başlama zamanı konusunda epey araştırma yaptım.Malum yaş ilerledikçe öğrenmek daha güç ve sıkıcı oluyor.Erken yaşlarda çocuğun yabancı bir dille tanışması, hem çabuk öğrenmesini hem de ilerisi için bir altyapı oluşturmasını sağlıyormuş.Hangi dil olduğu da önemli değil, yalnızca çocuğa farklı bir dil için farkındalık kazandırmak, beynin ilgili bölümlerini harekete geçirmek gerekli.

Peki bunu miniği sıkmadan nasıl yapabiliriz? Eh oturtup kelimeler, cümle yapısı diye çalıştırmaya başlayamayız haliyle:)

İki yöntem var; birincisi, anne yada baba ikinci bir dili ileri düzeyde biliyorsa, çocukla doğumdan itibaren yalnızca o dilde konuşur ve çocuk doğal olarak ikinci bir dili de konuşmaya başlar.Mesela arkadaşımın ikiz kızları annesiyle rusça, babasıyla Türkçe konuşuyor.Tabi bu herkesin uygulayamayacağı bir yöntem.İkincisi ise yabancı şarkılar ve oyunlarla çocuğa bu farkındalığı kazandırmak.

Ben ikinci yöntemi seçtim.Öncelikle zamanlaması benim için önemliydi, yani Emre konuşmayı öğrenmeden, Türkçe kelimeleri belli bir seviyeye getirmeden başlamak istemedim, çünkü bu onda ikileme ve geç konuşmaya sebep olabilirdi.2 yaşını doldurduğunda gayet güzel ve anlaşılır konuşuyordu Emre.Bende sıvadım kolları ve ilk olarak İngilizce şarkılardan başladım.İnternette küçük bir araştırmayla en çok sevilen şarkıları buldum.Sağolsun Barış’ın annesi de çok yardımcı oldu .Zaten bilgisayara ve çizgi film tarzına ilgili olan oğlumla birlikte aklımıza geldikçe aşağıdaki şarkıları dinledik youtube’da.Favori listemiz;



Pek çoğu little simple songs serisinden ve gayet başarılı.Bu arada haftasonları katıldığımız oyun grubuna da İngilizce müzik dersi eklenince süper oldu.Şarkıları dansla, ritimle, alkışla birlikte hareketlendirmek işi daha da eğlenceli hale getirdi.Öğretmenimiz Orf metodunu kullanıyor ve gayet de başarılı.

Şu anda Emre ile birlikte ‘’rain rain go away, come again some other day’’  ‘’snowflake, snowflake little snowflake’’  ve okulda hem söyleyip hem hareketlerini yaptığımız ''clap, clap one, two, three’’ şarkılarını söylüyoruz.Hatta bazılarını gece uyurken ninni olarak da söylememi istiyor :)
Şimdilik sadece beginner seviyesinde olduğumuzdan bu kadarının yeterli olacağını düşünüyorum.Amaç yabancı bir dili öğrenmenin eğlenceli olduğunu kavraması :)

Sonraki adım öğrenilen kelimeleri kullanmak, bunun için birde set aldım, Redhouse Kidz isimli.Ama henüz erken olduğundan yaza kadar saklamayı planlıyorum :)

Hee derseniz ki zaten özel okula göndereceğim orada alasını öğretiyorlar, doğru ama altyapı çok önemli bence, biz şu an çok eğleniyoruz birlikte şarkı söylerken.Birde bana ‘’I love you’’ demesine bayılıyorum :)

11 yorum:

  1. canım bende aynı düşünceler içindeyim eşim ingilizce öğretmeni ama o türkçeye daha fazla önem veriyor:))bizde finger family öğrettik çok güzel söylüyor.parmaklarımızıda çizdik öyle söyledik uzun bir süre.şimdi kendi başına söylüyor.senin diğer önerilerinide dinleteyim duruya paylaşım için sağol

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de önce türkçe, zaten bu nedenle hiç acele etmiyorum.yavaştan eğlenerek ilerliyorum :) ama hemencik öğrenmesi de çok hoşuma gidiyor :)

      Sil
  2. süper bir bilgilendirme postu olmuş gene ya.. siz olmasanız ben naparım.. hazır bıdık şarkı dinlemeye ve öğrenmeye bayılırken ben de başlıyorum bu eğitime çaktırmadan.. çok teşekkür ederiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eh o zaman tam zamanı :) Bizde bu arada üst yorumda Eda'nın söylediği finger family söylemeye başladık şu aralar :)

      Sil
  3. İlknur biliyorsun değil mi, ben kızımla 1,5 yaşından bu yana konuşuyorum. Beni geçti kereta. Sesame street ve Elmo larıda çok tavsiye ederim. Günde 20 dk seyretsin, sen de konuş ve özel okulu solla derim ben.

    Kendide inanamayan anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa bilmiyordum, süpermiş:) bizde başarırız umarım :)

      Sil
  4. ilknurcum bir şarkı daha önericem çok keyifli ve duru çok rahat öğrendi yarımda olsa.wheels on the bus şarkının adı bunu birlikte söylemek en büyük zevkimiz bu aralara bunuda ekle derim listeye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz bu şarkıyı dinliyoruz çok sık olmasa da ama çok çeşitli versiyonları var, hangisini dinliyorsunuz siz link var mı? bu arada finger family şarkısını öğrendik bizde :) çok seviyor Emre söylemeyi :)

      Sil
    2. aferin akıllı kuşa hemen öğrendi değil mi finger family.canım ben youtube da en çok şu versiyosu dinletiyorum http://www.youtube.com/watch?v=v_6KuYtc0Z8 ama burdan öğrenmesi zor bide burdan dinlet http://www.youtube.com/watch?v=5Dx8Yd-0i5Q bunlar çok belirgin söylüyor ama duru en çok birinciyi seviyor

      Sil
  5. merhaba;
    blogunu izlemeye yeni başladım, Redhouse Kidz ile ilgili yazacaklarını merakla bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin :) Bakalım 1-2 ay sonra başlamayı planlıyorum ama şimdilik şarkı söyleme kısmında gayet başarılıyız :)

      Sil

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı