Aralık 15, 2012

Emzirmeyi bıraktık ama nasıl ??

Emre doğduğunda kararımı çoktaaaan vermiştim, bir sağlık problemim olmadığı sürece oğlumu iki yaşına kadar emzirecektim.Hatta bir ara ne kadar zor bir dönemden geçtiğimizden burada bahsetmiştim.

Neyseki o günler çooookk geride kaldı.

Ben hep severek isteyerek emzirdim oğlumu, hiç bir zaman görev yada zorunluluk olarak düşünmedim.Nitekim doğum izninde olduğum ilk dokuz ay boyunca neredeyse tamamen anne sütüyle besledim.Ben işe başlayınca anneannesi ek gıdaları vermeye başladı.İşte olduğum zamanda süt sağmayı hiç ihmal etmedim.Hem sütüm azalmasın hemde ben yokken de oğlum bol bol süt içsin diye 20. aya kadar günde iki kez sağdım.Bu sayede inek sütüne de hiç ihtiyacımız olmadı.Evde de zaten Allah ne verdiyse :) Zaten çalışan annler bilir akşam kapıda beni karşılayışı ve ayakkabılarımı bile çıkarmamı zor bekleyişi dünyalara bedel :)

20. aydan itibaren günde bir kez sağmaya başladım ve akşamları daha az emzirmeye başladım.Bu arada geceleri de uyandığında bir kez emziriyordum, ikinciye uyanırsa ya su veriyordum yada beni hiç görmesin diye babası gidiyordu yanına.Zamanla umudu kesince gece uyanmamaya başladı zaten.Akşamları azaltınca 22. ayda haftasonu öğlen uykusuna yatarken emzirmeyi bıraktım.Sonra cumartesi ve pazarları sabah keyfimizden vazgeçtik.

Tabii anlattığım kadar kolay olmadı, her yanıma yaklaştığında (ki emmek için geldiğini hemen anlıyordum, daha bir sevimli ve işveli geliyordu yanıma,) çeşitli oyunlarla oyalamaya çalıştım.

En zor kısım 24. ayın başında akşam eve geldiğimde emzirmemek oldu.Anneme ben eve geleceğime yakın karnını güzelce doyurmasını tembihledim ve eve çeşitli oyunlarla girerek dikkatini dağıtmaya çalıştım.Eğer atlatamazsam sonra vercem annecim diyordum.Bir kaç günde buna da alıştı çok şükür.Yalnız sanırım arada aklına geliyordu ki tam yanıma yaklaşırken kendi kendine 'sonra vercek' diyordu :)

Artık sağmayı da bırakmıştım ve zaten günde tek sefer sadece gece uyurken emmeye devam ettiğinden bir nevi keyif olmuştu Emre için, bağımlılığı azalmıştı.En sonunda yorgun olduğu bir akşam yatmasına yakın karnını doyurdum, suyunu içirdim ve yatarken'' artık süt bitmiş annecim, baba bakkaldan alıcakmış'' dedim.Birkaç kez yeltendi ve ben aynı şeyi tekrarladım.Uykusu olduğundan çok ısrarcı olmadı, yanına uzandım ve pışpışladım, uyudu.Ertesi akşamda yine aynı seramoni, bu sefer sütü bardakla verdim.Reddetmedi içti ve annesine sarılıp uyudu.

Haaa bu arada 2 yıl boyunca hiç inek sütü almayan Emre'yi nasıl süte alıştırdın derseniz, son zamanlarda sağdığım süte yavaş yavaş artan oranlarla inek sütü karıştırdı anneannesi ve hiç şeker de ilave etmeden.Şu anda şekersiz  inek sütünü de severek içiyor çok şükür.

Her annenin kendi yöntemi vardır tabii, ben uff oldu demek salça falan sürmek istemedim hiç.Sağolsun Emre de yardımcı oldu ve sancısız atlattık bu dönemi.

17 yorum:

  1. tebrikler bizde bıraktık bende zor olacagını düşünüyordum çunku cok baglıydı ama 2 gun surdu sorması bırdebıre hıc yokmus olmamıs gıbı davrandı bu seferde de ben afalladım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen yaaa bir iki gün sonra sanki hiç emzirmemişim gibi davrandı, nereye gitti 2 sene :((

      Sil
  2. Ne kadar tesadüf oldu.:) Bende şu sıralarda Ceyda'yı emzirmeyi bıraktım. Aynen sizin gibi öyle salça ve de başka iç bulandıran, kötü kokan karışımlar sürmedim.
    Ben çalışmadığım için ve de Ceyda gün içinde uyurken özellikle emdiği için zor oldu.Biraz aklına gelince meyve, yoğurt, bisküvi gibi yiyecekler vererek caydırmaya çalıştım.Gece uykusu da emerek uyuduğu için kötüleşti.Sık sık uyandı.Uyandıkça pışpışlayıp uyutmaya alıştırdım.Ama ben de bittim gerçekten.Çok şükür 1,5 hafta geçti ve Ceyda artık geceleri de düzgün uyuyor.
    23 aya yakın bir süre emdi.Emmenin çocuk gelişimine olan etkisini okuduğum zaman 2 yaşına kadar emzirmeye karar vermiştim.Umarım sağlıklı bireyler olarak gelişimlerine devam ederler.Annelik gerçekten çok emek istiyor. :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel sende atlatmışsın, evet ilk 10 gün gece düzeni bozuluyor ama sonrası çok güzel oluyor.Biz şimdi masal faslındayız :) çok keyifli oluyor masalla uyutması :)

      Sil
  3. Okurken ne kolay geldi bana ama eminim uygulaması bayağı zorlamıştır.
    Maşallah Emre'ye doya doya iki senenin tadını çıkarmış darısı bize :)
    Gece emzirmesini 20. aya kadar sürdürdünüz mü? Zor olmadı mı?
    Doktorumuz bize gece emirmesini bırak dediğinde sanırım 6. ya da yedinci aydaydık.
    10. ayımız bitti ama gece emzirme durumu zirve yapmış şekilde sürüyor. Gecede belki 5-6 kere kalkıp emiyor.
    Bıraktırmalı mıyım devam mı etmeliyim??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence doktorlar yanılıyor, eğer seni emzik niyetine kullanmıyorsa bence gece gündüz emmeli, en azından gecede iki kez.bizim doktorumuz öyle demişti.üstelik ben çalışan bir anneyim ve hiç sıkılmadan emzirdim.Tabii zor da oldu ama onun keyfini izlemek de güzel oluyor :))haklısın 10. ay gibi bizimde bir ara tavan yapmıştı sonra yine normale dönmüştü.bence devam et her yudumu şifa gibi unutma :))

      Sil
  4. Tebrik ederim:) darisi basimiza:) cok kolay olmus:) insallah biz de boyle rahat ve kolay birakiriz:) Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. çok gecmıs olsun... ne guzel uzun donem emzırmıssınız sızde...bende 25 aylık olan kızımı vazgecırmeye calısıyorum..ama heran yanıbasında oldugum ıcın ısımız zor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet beraber olunca sürekli daha zor, umarım sizin hikayenizde güzel biter :))

      Sil
  6. sonra verecek :)) çok güldüm.
    güzel bir sütten kesme hikayesi
    darısı da bizim başımıza. üç ay sonrada bu sürece biz gireceğiz ama çok zorlanacağımı düşünüyorum.çünkü bizde durum tiryaki aşamasında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inan bıraktıktan 2 gün sonra birden unutuveriyorlar ve sen şaşırıyorsun nerde o tiryakilik diye :) biz bir ara işten eve gelip yatana kadar yapışık geziyorduk :))

      Sil
  7. Maşallah Darısı başımıza 25.aydayız sadece gece uyurken emiyor gündüz işteyim.
    Akşamda eve gidince telaştan istemiyor gecede uyanmıyor.Aslında benim canım istemiyor bıraktırmayı.
    Ama dur gidince sonra vereceğim diyeyim tepkisi ne olacak acaba:)

    YanıtlaSil
  8. Ben de yarıyıl tatilinde mi bıraksak yoksa tatilden önce mi karar veremiyorum. Tatili düşünme sebebim geceleri çok ısrarcı olup uyutmayacağı. Örneğin dün gece bir uyandı, daha emzireli iki saat olmuştu, emzirmek istemedim, tam 10 dakika hiç ton düşürmeden ağladı, ne yapsak kar etmedi. En sonunda konu komşu uyanmasın diye emzirdim. Acaba yarıyıl tatilinde bir-iki gün önce mi başlasak, uff zor işler bunlar :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet biraz sancılı olacağa benziyor sizinki, bana da yarıyıl tatili daha uygun olacakmış gibi geliyor.En azından ertesi gün dinlenebilirsin.ama bir iki geceyi atlatırsan geresi kolay olacak sanki.kolay gelsin sana :)

      Sil

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı