Aralık 17, 2012

Anneden Masallar

Emzirmeyi bırakınca tabii Emre'yi uyutmak için yerini başka bir şeyle doldurmak gerek.Ayağımda sallamayı hiç düşünmedim çünkü yeni bir bağımlılık girsin istemiyorum hayatımıza.Çünkü artık yavaş yavaş kendi uyumaya başlamalı :)

Ben masal anlatma yolunu seçtim.Hem masal anlatmanın çocuklar üzerindeki faydalarını, gelişimlerini, hayal dünyalarını ve düşünce yapılarını nasıl olumlu etkilediğini bildiğimden, hemde oğluşumla geçirdiğimiz keyifli vakitleri uzatmak istediğimden.

Peki 2 yaşındaki bir çocuğa nasıl masal anlatılır? Yani bildiği kelimeler sınırlı, hayal gücü sınırlı.Elinize bir kitap alıp okusanız o da yanınıza gelip resimlerine bakmak isteyecek, yattığı yerden dinlese çoğunu anlayamadığından konsantre olamayacak.Bende Emre'nin sevdiği şeylerle kendi masalımızı uydurdum.

-Bir varmııışş , bir yokmuş.
Emre bir gün parka oynamaya gidiyormuş.Yolda birde bakmış küçük bir tavşan, zıplayarak yanına gelmiş.Emre onu yanına almış ve birlikte gitmişler, gitmiiişşşleeer birde bakmışlar bir kedi.Kedi de miyaaavvv demiş ve yanlarına gelmiş, birlikte gitmişler, gitmişleeeerrr birde kimi görmüşler??

Emre:Kööpeeekkkk

-Eveett, köpek de hav hav demiş gelmiş yanlarına.Hep birlikte gitmişler gitmişleeeer suyun yanına gelmişler bir de bakmışlar biiirrrr...

Emre: Balııııkkk

-Eveeett balıkda gelmiş yanlarına, bu sefer bir ağaç görmüşler, bir de bakmışlar ağaçta biiiirrrr...

Emre: Kuuuşşş...

_Evet kuş da cik cik yapmış gelmiş yanlarına.Gitmişler gitmişler bu sefer de kimi görmüşler ??

Emre : ?? hayvan ismi düşünüyor, bende hemen yardımcı oluyorum

- biiirrr kap...

Emre: Kaplaannnn

Böyle devam ediyor masalımız ta ki bildiğimiz hayvanlar bitene kadar.Sonra Emre hayvancıklarla parkta oynuyor.Yoruluyorlar ve hayvancıklar uykuları geldiğini söyleyip uyumaya gidiyor.Eh tabii bizde uyuyoruz.

Bu sayede hayal gücüne katkı sağlarken hayvan isimlerinin ilk hecelerini söyleyip onun tamamlamasını sağlamak gibi küçük bilmecelere de alışmış oluyor.

Hee birde uyumadan önce babiş uyudu, annane uyudu, teyziş uyudu... diye aklına gelen isimleri de sayıyor mutlaka :) sonra pışpışlama faslı ve mutlu son :) Tabi tam olarak uykuya geçmesi bir saati buluyor.İnşallah zamanla bu süreyi kısaltıp hatta sadece masalı anlatıp çıkabilirim odasından.

Bu arada değişik masallar da düşünmüyor değilim.Var mı tavsiyesi olan??

9 yorum:

  1. Masalınızı çok beğendim bende kitap tan okuyamadığım zamanlarda kendim uydurup okuyorum iyi oluyor uykuya geçmeleri için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet katılım sağlaması da çok hoşuma gidiyor :)

      Sil
  2. Bu emzirmeden kesme yazilarina cok icleniyorum benim ki cok kolay oldu , sutum kesildi gitti zaten oglum da pek hevesli degildi :(

    Masal anlatma taktiginde gercekten cok guzel , ileride bunu da kullanmakuzere not aldim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kısmet diyelim, belki kızın daha hevesli olur :))

      Sil
  3. hahahah :))) Bayıldım masalınıza...daha durun siiizz o masallara cansız varlıklarda girecek konuşa konuşa..kaşıkla çatal bile konuşacak.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bakalım görücez :)) aslında anlatmak istediğim bazı şeyleri masalla çaktırmadan anlatabilirim.Mesela ıspanak yemeyi seven bir çocuk masalı :)

      Sil
  4. Ahh o mutlu sona bir de biz ulaşabilsek.Bende ya kitap okuyorum yada kendim masal uyduruyorum ama asla uyumuyor hadi masal bitti şimdi oynayalım deyip kaçıyor yataktan.Çok zor uyutuyorum.Uyku düzenini bir türlü oturtamadık.Maşallah Emre'ye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor dimi bunlarla baş etmek :) bizimde masal sonrası uykuya geçiş 1 saati buluyor :)

      Sil
  5. ben de kıtap okuyorum ogluma. bız de emzık bıraktıgımız donem masal okuyan bır ayıcık almıstı annanesı emzıgı bırakana kadar dınledı ama sonra ıcım el vermedı ıcındekı sıddet ıcerıklı masalları dınlemesıne o oyuncagı kaldırdım sakladım. aslında en guzelı cocugun o gun yaptıklarını tekraralayıp bıraz da kurgulayarak anlatmak boylce yasadıklarını betımleyıp tekraralamasına karsılastıgı seylerı ıfade edebılmesıne yardımcı olur ılerıde

    YanıtlaSil

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı