Ağustos 07, 2012

Doğru kalem Tutma Becerisi


Şimdi sizlerle merak ettiğim, araştırdığım ve şu blogda (Ege'nin Annesiyim)  güzel bir yazıyla açıklanmış olan çocukların kalem tutma biçiminden bahsetmek istiyorum.

Hepimiz severiz çocuğumuz hemen eline kalem alsın boyasın, karalasın sonra okula başladığında inci gibi yazsın.Ve yine hepimiz çocuğun eline kalemi verip birde düzgün tutsun diye elini, parmaklarını düzeltmeyi denemişizdir.En azından ben denedim :) İstedim ki Emre kalemi güzel tutsun, yani benim gibi…Ama Emre hiç hoşlanmadı bu durumdan ve elimi iterek kendi bildiği gibi devam etti, bende ısrar etmedim.İyiki de etmemişim.

Geçenlerde ilkokul öğretmeni bir arkadaşımla konuşurken Emre’nin boyamaya olan merakından bahsettim ve daha ben söylemeden ‘’sakın elini düzeltme çocuğun, özgür bırak o zamanla doğru tutuş biçimini yakalar, aksi halde ilkokulda zorlanır’’ dedi.

Bende bu konuyu araştırdım ve gerçekten de öğrendim ki bebeklerin kalemi farklı tutuşu bilmediklerinden değil kas yapılarının izin vermeyişindenmiş.İlk olarak kalemi omuzdan gelen kasların desteği ile arka kısmından ve kolu havada olarak tutacak, 2 yaşından sonra kol kasları üzerindeki hakimiyeti arttıkça tutuşu değişecek ve avuç içinde tutmaya başlayacak, 4 yaş civarı kalemi 5 parmağı ile kavrayacak ve sonunda 5, 6 yaşında yada ilk okulda bilek kaslarının ve ardından parmak kaslarının gelişimini tamamlamasıyla üç parmak tutuşa geçecek.Tabi bu aşamalarda ileri, geri geçişler olabilir, sakın müdahale edip çocuğun şevkini kırmayın !!

Son bir tavsiye kas gelişimi için birlikte egzersizler yapmak da çok faydalıymış.Yani burada da Montessori devreye giriyor bence, minik ellerine yaptırabileceğiniz bir sürü faaliyet var.Tabi ben yaptıklarımızı burada paylaşıyor olacağım :)

Not: Çok mu pimpirikliyim ne, sanki bizim zamanımızda Montessori mi varmış :)

11 yorum:

  1. bende hiç dikkat etmedim ve önemsemedim..
    hatta Duru solak yemeği de sol ile yiyor..kalemi de sol elle tutuyor..Büyükler sağa alıştırarak cici elinle tut dese de Duru da bende hiiç oralı olmuyoruz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen çocuk kendi rahat ettiği gibi kullanmalı elini, Emre henüz karar vermedi, her iki elini de kullanıyor şu an :) bu arada solak olanların matematik zekası iyi olurmuş, olurmuş da duru sayıları sevmiyor bildiğim kadarıyla :)

      Sil
    2. :))) Duru değil annesi sevmiyor..Duru'da pek problem yok şimdilik..

      Sil
  2. Evet İlknur pimpirikliyiz biz :)

    Anneme sorsam Montessoriyi tanımaz :) Ayrıca bende inci gibi yazarmışım küçükken, halâ da öyle :)

    Ada'ya kalem verdiğimiz ilk zamanlar çok kötü tutuyordu ama gün geçtikçe tutuş şekli değişti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu doğanın dengesi sanırım, bir şekilde buluyorlar doğrusunu :)

      Sil
  3. Yine güzel bir bilgi,takipteyim.Montessori olmasa da farkında olmadan o şekilde yönlendirilmiş olabiliriz zaman zaman.Ben böyle şeyler karşısında hep diyorum ki mesela'Einstein fisher price'la mı oynamış,ya da Einstein montessoriyi mi bilirmiş.Böyle düşününce biraz insan rahatlıyor,biraz doğal akışında biraz da senin gibi araştırarak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte bizim kuşak böyle.annemin dediği gibi çok bilmişiz biz :)

      Sil
  4. İlknur tebrik ederim seni,araştırmacı , bilinçli anne .
    Bu bilgi için teşekkürler,çok aydınlatıcı oldu,bilmiyordum,bende düzeltmeye çalışıyordum

    YanıtlaSil
  5. Çok ilgili bir annesin canım,oğlun çok şanslı. Tabi bizede bu bilgileri aktardığın için bizde şanslıyız :)

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler , hayat paylaşınca güzel :)

    YanıtlaSil
  7. Aynen bende birsürü işinde yardım ederdim anneme :) şimdi anneler bile o kadar ev işiyle uğraşmıyor ki çocukları yapsın :)

    YanıtlaSil

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı